ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΖΕΜ & ΖΕΔΕΤ LEARN +

ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΖΕΜ & ΖΕΔΕΤ

ΖΩΝΤΑΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙO ΜΕΤΑΛΛΟΤΕΧΝΙΑΣ

ΖΕΜ

Το ΖΕΜ είναι το πρώτο ζωντανό εργαστήριο μεταλλοτεχνίας σε Μουσείο στην Ευρώπη.

Ξεκίνησε ως πρότυπο εκθεσιακό εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας το 1995, τιμώντας το κτήριο όπου στεγάζονταν τα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη από τη δεκαετία του ’60.

Στόχος του ΖΕΜ είναι η επίδειξη παραδοσιακών τεχνικών μεταλλοτεχνίας, η συντήρηση των εκθεμάτων και η έρευνα για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού εικαστικού κοσμήματος. Για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, δίνεται το βήμα σε καλλιτέχνες να στελεχώσουν ένα ζωντανό εκπαιδευτικό πάγκο εργασίας, να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να γίνουν αρωγοί στην ανάπτυξη του σύγχρονου σχεδιασμού. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν την εργασία του καλλιτέχνη σε μια βιωματική εμπειρία κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο. Κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης αναβιώνει το μυθικό εργαστήριο του Ηφαίστου!

flat plier
Nose Plier
icon-chisel
ΖΩΝΤΑΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΖΕΔΕΤ

Το ΖΕΔΕΤ λειτουργεί ως εικαστική προέκταση του πρώτου εργαστηρίου επίδειξης παραδοσιακών τεχνικών μεταλλοτεχνίας, το οποίο ξεκίνησε το 1995 στο ΜΚΗΛ, τιμώντας το κτήριο που στέγαζε τα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη. To ΖΕΔΕΤ προάγει τη δημιουργία του σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος μέσω της επίδειξης και χρήσης τεχνικών, όπως η υφαντική, η κεραμική και η ξυλογλυπτική.

Το δέρμα, το σμάλτο, ο πηλός, το ξύλο και το ύφασμα συνδυάζονται με ανακυκλώσιμα υλικά, πλαστικά, ρητίνες κ.α., δίνοντας στον καλλιτέχνη τη δυνατότητα να εξερευνήσει νέες τεχνικές σε πρωτότυπες φόρμες κοσμήματος απαντώντας παράλληλα σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Η συνέργεια παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών, εργαλείων και υλικών θα προσδώσει νέα έμπνευση στο σύγχρονο εικαστικό design για την προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης του κοσμήματος.