SATELITE 2022

SATELITE 2022

SATELITE

Κάθε χρόνο το Μουσείο προσφέρει ένα πλούσιο κύκλο πολιτιστικών προγραμμάτων με σεμινάρια, διαλέξεις και εργαστήρια για ενήλικες και οικογένειες.

Φέτος ο ετήσιος κύκλος σεμιναρίων και πολιτιστικών δράσεων του ΜΚΗΛ αποκτά επετειακό χαρακτήρα με αφορμή την νέα περιοδική έκθεση με τίτλο “Μορφή & Λειτουργία: η ακολουθία του σχεδιασμού, 200+200. Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες 1621-2021“.

Ο κύκλος σεμιναρίων του Μουσείου καλεί καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες να μας μυήσουν στην τέχνη τους. Ο συγκεκριμένος κύκλος διαθέτει μια πλούσια επιλογή θεμάτων, τεχνών και τεχνικών και προσφέρει στους συμμετέχοντες ερεθίσματα, προτρέποντάς τους να πειραματιστούν και να αντλήσουν νέα έμπνευση. Οι θεματικές που προσφέρονται ποικίλουν και περιλαμβάνουν την χρήση πολλών διαφορετικών υλικών και εφαρμογών.

Οι διαλέξεις που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στο Μουσείο έχουν γίνει πλέον θεσμός. Το Μουσείο δίνει το βήμα σε Έλληνες και ξένους εξειδικευμένους επιστήμονες στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Η θεματολογία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από την ιστορία του κοσμήματος και την τέχνη, τη μουσειολογία και την ιστορία, μέχρι την ψυχολογία και την αστρονομία.

Με την σύσταση των δυο Ζωντανών Εργαστηρίων Μεταλλοτεχνίας  & Διακοσμητικών  & Εικαστικών Τεχνών Ζ.Ε.Μ & Ζ.Ε.Δ.Ε.Τ., τον Μάιο 2017, το Μουσείο προσφέρει, πλέον, εργαστηριακά μαθήματα που αφορούν σε τεχνικές κοσμηματοποιίας και διεξάγονται στα Ζωντανά Εργαστήρια.

Learn +

SATELITE 2022

20220913_102236

Ξεναγήσεις Ομάδων

Το ΜΚΗΛ προσφέρει στους επισκέπτες του μία βόλτα στα ομορφότερα κοσμήματα του κόσμου, με καθημερινές ξεναγήσεις στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους. Οι ξεναγήσεις, που υλοποιούνται από τους επιμελητές του μουσείου, περιλαμβάνουν προβολή βίντεο για τις συλλογές και ειδικές παρουσιάσεις τεχνικών επεξεργασίας κοσμημάτων στα δυο ζωντανά εργαστήρια ΖΕΜ και ΖΕΔΕΤ.

 

ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΜΚΗΛ

 Κάθε Σάββατο από 17 Σεπτεμβρίου έως 17 Δεκεμβρίου, 12.00

Ξενάγηση στην περιοδική έκθεση “Μορφή & Λειτουργία: η ακολουθία του σχεδιασμού, 200+200. Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες 1621-2021” από τους επιμελητές του Μουσείου.

Τιμή εισόδου & ξενάγησης: 10 €

 

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Μορφή & Λειτουργία 200+200» ειδικοί ιστορικοί και συλλέκτες παίρνουν το βήμα και μας αποκαλύπτουν μικρές ιστορίες από τις ελληνικές συλλογές που φιλοξενούνται στην περιοδική έκθεση.

Τιμή εισόδου & ξενάγησης: 20 €

 

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022, 11.00 – 13.00

Κατερίνα Κορρέ – Ζωγράφου

Καθηγήτρια Λαογραφίας Πανεπιστημίου Αθηνών/ Συλλέκτρια

 

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, 11.00 – 13.00

Καθηγητής Μιχαήλ Σκούλλος DSc, PhD

Δ/ντής της Έδρας και Δικτύου UNESCO στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για την Διαχείριση & Εκπαίδευση Αειφόρου Ανάπτυξης στην Μεσόγειο / Συλλέκτης

 

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022, 11.00 – 13.00

Μαρία Ευθυμίου

Καθηγήτρια Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022, 11.00 – 13.00

Ιωάννης Μόνος

Ωρολογοποιός / Aναστηλωτής Iστορικής Ωρολογοποιίας

dipl. WOSTEP Neuchâtel Switzerland Member of the Swiss Association for the History of Timekeeping, Chronometrophilia

 

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σχολικών Ομάδων

Εκπαιδευτικά προγράμματα στις μόνιμες συλλογές και ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών ομάδων από το νηπιαγωγείο έως και την Γ’ τάξη του Λυκείου, υλοποιούνται από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του ΜΚΗΛ. Αξιοποιώντας κατάλληλα τα πλούσια οπτικά ερεθίσματα που προσφέρουν τα εκθέματα των μόνιμων συλλογών, τα προγράμματα στοχεύουν σε μία βιωματική και δημιουργική προσέγγιση της ιστορίας και της τέχνης. Οι εκπαιδευτικές δράσεις δομούνται με βάση τις πλέον σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές κατευθύνσεις και βασίζονται στην αυτενέργεια, την εποικοδομητική παρατήρηση και τη φαντασία. Κρατήσεις για σχολικές ομάδες γίνονται καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

 

 

Θα ανακοινωθούν σύντομα

Εκπαιδευτικές Εξορμήσεις και εκδρομές σε ελληνικές συλλογές και Εθνογραφικά & Λαογραφικά Μουσεία σε Αθήνα και κωμοπόλεις

Το ΜΚΗΛ οργανώνει και προσφέρει εκπαιδευτικές εκδρομές και εξορμήσεις στους επισκέπτες του. Σκοπός μας είναι να μοιραστούμε τον πλούτο των ιδιωτικών συλλογών σε ελληνικές οικίες, ιδρύματα και λαογραφικά/εθνογραφικά μουσεία.

Μονοήμερες εκδρομές και εξορμήσεις Σ/Κ πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα!

 

Ιδιωτική ξενάγηση

Εθνολογικό & Λαογραφικό Μουσείο Χρισσού – Συλλογή Ηλία Ε. Δαραδήμου

Ένα ταξίδι στην Ελληνική ιστορία από την προεπαναστατική περίοδο

έως τις αρχές του 20ου αιώνα. Η ξενάγηση θα γίνει από τον δωρητή & συλλέκτη του Μουσείου, κύριο Ηλία Δαραδήμο

Ημέρα & ώρα διεξαγωγής: Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, 12.00

Τόπος Συνάντησης: Είσοδος του Εθνολογικού & Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού

Κόστος συμμετοχής: 3 €

Τηλεφωνικές κρατήσεις: Ηλίας Δαραδήμος, 6946681060

 

Ιδιωτική ξενάγηση

Συλλογή Σαρόγλου, Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

Η Συλλογή Σαρόγλου περιλαμβάνει όπλα διαφόρων ιστορικών περιόδων και πολιτισμών, πολλά από τα οποία είναι μοναδικές εφευρέσεις ή αποτελούν σπάνια δείγματα υψηλής τέχνης. Η ξενάγηση θα γίνει από τον Λοχαγό Νικόλαο Ρούσσο.

Ημέρα & ώρα διεξαγωγής: Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, 12.00

Τόπος Συνάντησης: Είσοδος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, 10675 Αθήνα)

Κόστος συμμετοχής: 5 €

Τηλεφωνικές κρατήσεις: Παναγιώτης Μήτσης, 210 9239709

Εισαγωγή στην Συρματερή τεχνική (filigree)

Εισηγητής: Γιάννης Τσαλαπάτης

Η συρματερή τεχνική βρίσκει τις ρίζες στην αρχαιότητα και είναι μια από τις πλέον απαιτητικές τεχνικές της κοσμηματοποιίας. Στο εργαστήριο θα μάθουμε την ιστορία της συρματερής τεχνικής, την σχεδίαση, αλλά και τις δυνατότητες εφαρμογής της, δημιουργώντας τα δικά μας κοσμήματα.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου

Ώρες: 10.00 – 14.00

Κόστος συμμετοχής: 40€

(συν τα υλικά του σεμιναρίου)

 

Εισαγωγή στην Μεταλλοπλαστική (Repoussé, φουσκωτή)

Εισηγητής: Γιάννης Τσαλαπάτης

Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες τεχνικές κοσμηματοποιίας που χρησιμοποιήθηκε από πληθώρα πολιτισμών. Με την χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής, δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε, με απλά μέσα, εκπληκτικά τρισδιάστατα αποτελέσματα, αλλά με εξαιρετική αισθητική αρτιότητα. Στο σεμινάριο θα γνωρίσουμε την ιστορία της τεχνικής, την μεθοδολογία, τα εργαλεία και τους τρόπους εφαρμογής της.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου

Ώρες: 10.00 – 14.00

Κόστος συμμετοχής: 40€

(συν τα υλικά του σεμιναρίου)

 

Χύτευση σε σουπιοκόκαλο

Εισηγητής: Γιάννης Τσαλαπάτης

Το κόκαλο της σουπιάς, ως ασβεστολιθικό υλικό, αποτελεί ένα εξαιρετικό καλούπι για χύτευση και ήταν σε χρήση στα εργαστήρια των παλιών μαστόρων, από την αρχαιότητα έως το πολύ πρόσφατο παρελθόν, λόγω των εξαιρετικών ιδιοτήτων του.  Στο σεμινάριο, θα δημιουργήσουμε ένα κόσμημα, είτε αντιγράφοντας ένα αντικείμενο είτε εκ νέου, σκαλίζοντας απευθείας μια κοιλότητα στο εσωτερικό του σουπιοκόκαλου. Έπειτα, θα χυτεύσουμε σε αυτή την κοιλότητα λιωμένο μέταλλο και θα τελειώσουμε την επεξεργασία του κοσμήματός μας με το φινίρισμά του.

Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στην κατασκευή κοσμημάτων.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου

Ώρες: 10.00 – 14.00

Κόστος συμμετοχής: 40€

(συν τα υλικά του σεμιναρίου)

 

Φτιάξε σκουλαρίκια για τη φορεσιά σου

Εισηγητής: Γιάννης Τσαλαπάτης

Στο σεμινάριο θα κατασκευάσουμε αντίγραφα παραδοσιακών κοσμημάτων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ώστε να μπορούμε να συνοδεύσουμε τις φορεσιές μας με αυτά, στις χορευτικές μας παρουσιάσεις, αλλά και όχι μόνο! Θα κάνουμε μια εισαγωγή στη σφυρηλάτηση, την εμπίεστη τεχνική, στη κοπή και διάτρηση, καθώς και στις κολλήσεις, τεχνικές που θα χρησιμοποιήσουμε για να κατασκευάσουμε το κόσμημά μας, με πολύ απλά μέσα, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποιούσε και ένας παραδοσιακός τεχνίτης. Δεν απαιτείται προηγούμενη εμπειρία στην κατασκευή κοσμημάτων.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου

Ώρες: 10.00 – 14.00

Κόστος συμμετοχής: 40€

(συν τα υλικά του σεμιναρίου)

ΣΥΛΛΟΓΗ ΗΠΕΙΡΟΣ

Μαρία Λαλαούνη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια LALAoUNIS

 

Από την αρχαιότητα μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους και από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα, η τέχνη της κοσμηματοποιίας αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης και της λαογραφίας. Η συλλογή Ήπειρος έχει επιρροές από ι σχέδια του Νεοελληνικού κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών, εστιάζοντας στην μεταλλοτεχνία του 18ου και του 19ου αιώνα.

 

Τα σχέδια  αντλούν έμπνευση από Ηπειρώτικα κοσμήματα και επίσημα ενδύματα περιοχών της Ηπείρου, όπως τα Ζαροχώρια, το Μέτσοβο, τα Γιάννενα και άλλες. Πόρπες, κρεμαστά σκουλαρίκια, επιστήθια και άλλα κοσμήματα αναβιώνουν τις φόρμες τους στη  σύγχρονη δημιουργία, συχνά, με στοιχεία της ευρωπαϊκής και της οθωμανικής τέχνης που ήταν διαδεδομένα κατά την περίοδο 1500 – 1800.

 

Τα κοσμήματα της Οθωμανικής περιόδου κατασκευάζονταν κατά κύριο λόγο από χαλκό, ορείχαλκο, ασήμι και χρωματιστές πέτρες.

Η Μαρία Λαλαούνη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της εταιρίας LALAoUNIS και σχεδιάστρια της συλλογής Ήπειρος επέλεξε να αναβιώσει παραδοσιακές τεχνικές με νέα αισθητική και κατασκευαστική αρτιότητα, χρησιμοποιώντας χρυσό 18 καρατίων καθώα και πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους.

 

Τα κοσμήματα της έκθεσης είναι τα πρωτότυπα που επιμελήθηκε η Μαρία Λαλαούνη για την παρουσίαση της συλλογής και έχουν κατασκευαστεί σε επιχρυσωμένο ασήμι. Η Συλλογή Ήπειρος αποτελεί παράδειγμα για την σύγχρονη δημιουργία και παραγωγή, εγκαινιάζοντας μια σειρά πολιτιστικών δράσεων με σκοπό την πλαισίωση της νέας περιοδικής ιστορικής έκθεσης του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη με τίτλο «Μορφή και Λειτουργία: η ακολουθία του σχεδιασμού, 200 + 200. Διακοσμητικές και εφαρμοσμένες τέχνες, 1621-2021».