SATELITE 2022

SATELITE 2022

SATELITE

Κάθε χρόνο το Μουσείο προσφέρει ένα πλούσιο κύκλο πολιτιστικών προγραμμάτων με σεμινάρια, διαλέξεις και εργαστήρια για ενήλικες και οικογένειες.

Φέτος ο ετήσιος κύκλος σεμιναρίων και πολιτιστικών δράσεων του ΜΚΗΛ αποκτά επετειακό χαρακτήρα με αφορμή την νέα περιοδική έκθεση με τίτλο “Μορφή & Λειτουργία: η ακολουθία του σχεδιασμού, 200+200. Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες 1621-2021“.

Ο κύκλος σεμιναρίων του Μουσείου καλεί καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες να μας μυήσουν στην τέχνη τους. Ο συγκεκριμένος κύκλος διαθέτει μια πλούσια επιλογή θεμάτων, τεχνών και τεχνικών και προσφέρει στους συμμετέχοντες ερεθίσματα, προτρέποντάς τους να πειραματιστούν και να αντλήσουν νέα έμπνευση. Οι θεματικές που προσφέρονται ποικίλουν και περιλαμβάνουν την χρήση πολλών διαφορετικών υλικών και εφαρμογών.

Οι διαλέξεις που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στο Μουσείο έχουν γίνει πλέον θεσμός. Το Μουσείο δίνει το βήμα σε Έλληνες και ξένους εξειδικευμένους επιστήμονες στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Η θεματολογία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από την ιστορία του κοσμήματος και την τέχνη, τη μουσειολογία και την ιστορία, μέχρι την ψυχολογία και την αστρονομία.

Με την σύσταση των δυο Ζωντανών Εργαστηρίων Μεταλλοτεχνίας  & Διακοσμητικών  & Εικαστικών Τεχνών Ζ.Ε.Μ & Ζ.Ε.Δ.Ε.Τ., τον Μάιο 2017, το Μουσείο προσφέρει, πλέον, εργαστηριακά μαθήματα που αφορούν σε τεχνικές κοσμηματοποιίας και διεξάγονται στα Ζωντανά Εργαστήρια.

Learn +

SATELITE 2022

Ξεναγήσεις Ομάδων

Το ΜΚΗΛ προσφέρει στους επισκέπτες του μία βόλτα στα ομορφότερα κοσμήματα του κόσμου, με καθημερινές ξεναγήσεις στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους. Οι ξεναγήσεις, που υλοποιούνται από τους επιμελητές του μουσείου, περιλαμβάνουν προβολή βίντεο για τις συλλογές και ειδικές παρουσιάσεις τεχνικών επεξεργασίας κοσμημάτων στα δυο ζωντανά εργαστήρια ΖΕΜ και ΖΕΔΕΤ.

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σχολικών Ομάδων

Εκπαιδευτικά προγράμματα στις μόνιμες συλλογές και ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών ομάδων από το νηπιαγωγείο έως και την Γ’ τάξη του Λυκείου, υλοποιούνται από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του ΜΚΗΛ. Αξιοποιώντας κατάλληλα τα πλούσια οπτικά ερεθίσματα που προσφέρουν τα εκθέματα των μόνιμων συλλογών, τα προγράμματα στοχεύουν σε μία βιωματική και δημιουργική προσέγγιση της ιστορίας και της τέχνης. Οι εκπαιδευτικές δράσεις δομούνται με βάση τις πλέον σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές κατευθύνσεις και βασίζονται στην αυτενέργεια, την εποικοδομητική παρατήρηση και τη φαντασία. Κρατήσεις για σχολικές ομάδες γίνονται καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

 

Ξενάγηση στην νέα περιοδική έκθεση “Μορφή & Λειτουργία: η ακολουθία του σχεδιασμού, 200+200. Διακοσμητικές και Εφαρμοσμένες Τέχνες 1621-2021”

Μπορείτε να κάνετε την κράτησή σας ηλεκτρονικά μέσω της Ticketmaster, είτε τηλεφωνικά στο +30 210 92 21 044

Θα ανακοινωθούν σύντομα

Εκπαιδευτικές Εξορμήσεις και εκδρομές σε ελληνικές συλλογές και Εθνογραφικά & Λαογραφικά Μουσεία σε Αθήνα και κωμοπόλεις

Το ΜΚΗΛ οργανώνει και προσφέρει εκπαιδευτικές εκδρομές και εξορμήσεις στους επισκέπτες του. Σκοπός μας είναι να μοιραστούμε τον πλούτο των ιδιωτικών συλλογών σε ελληνικές οικίες, ιδρύματα και λαογραφικά/εθνογραφικά μουσεία.

Μονοήμερες εκδρομές και εξορμήσεις Σ/Κ πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα!

ΣΥΛΛΟΓΗ ΗΠΕΙΡΟΣ

Μαρία Λαλαούνη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια LALAoUNIS

 

Από την αρχαιότητα μέχρι τους βυζαντινούς χρόνους και από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα, η τέχνη της κοσμηματοποιίας αποτελεί βασικό στοιχείο της ελληνικής παράδοσης και της λαογραφίας. Η συλλογή Ήπειρος έχει επιρροές από ι σχέδια του Νεοελληνικού κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών, εστιάζοντας στην μεταλλοτεχνία του 18ου και του 19ου αιώνα.

 

Τα σχέδια  αντλούν έμπνευση από Ηπειρώτικα κοσμήματα και επίσημα ενδύματα περιοχών της Ηπείρου, όπως τα Ζαροχώρια, το Μέτσοβο, τα Γιάννενα και άλλες. Πόρπες, κρεμαστά σκουλαρίκια, επιστήθια και άλλα κοσμήματα αναβιώνουν τις φόρμες τους στη  σύγχρονη δημιουργία, συχνά, με στοιχεία της ευρωπαϊκής και της οθωμανικής τέχνης που ήταν διαδεδομένα κατά την περίοδο 1500 – 1800.

 

Τα κοσμήματα της Οθωμανικής περιόδου κατασκευάζονταν κατά κύριο λόγο από χαλκό, ορείχαλκο, ασήμι και χρωματιστές πέτρες.

Η Μαρία Λαλαούνη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια της εταιρίας LALAoUNIS και σχεδιάστρια της συλλογής Ήπειρος επέλεξε να αναβιώσει παραδοσιακές τεχνικές με νέα αισθητική και κατασκευαστική αρτιότητα, χρησιμοποιώντας χρυσό 18 καρατίων καθώα και πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους.

 

Τα κοσμήματα της έκθεσης είναι τα πρωτότυπα που επιμελήθηκε η Μαρία Λαλαούνη για την παρουσίαση της συλλογής και έχουν κατασκευαστεί σε επιχρυσωμένο ασήμι. Η Συλλογή Ήπειρος αποτελεί παράδειγμα για την σύγχρονη δημιουργία και παραγωγή, εγκαινιάζοντας μια σειρά πολιτιστικών δράσεων με σκοπό την πλαισίωση της νέας περιοδικής ιστορικής έκθεσης του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη με τίτλο «Μορφή και Λειτουργία: η ακολουθία του σχεδιασμού, 200 + 200. Διακοσμητικές και εφαρμοσμένες τέχνες, 1621-2021».