ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΠΕΔΟΣ

ΕΤΗΣΙΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΣΠΕΔΟΣ

ΣΠΕΔΟΣ 2020

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ. Λόγω του COVID-19, εξετάζουμε την αναπλήρωση όλων των προγραμμάτων που αναβλήθηκαν, αλλά και νέους τρόπους εκπαίδευσης που ακολουθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τα Νέα Προγράμματα ΣΠΕΔΟΣ αναμένεται να ανακοινωθούν από τα μέσα Ιανουαρίου 2021. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το μουσείο για περισσότερες πληροφορίες: info@lalaounis-jewelrymuseum.gr

Κάθε χρόνο το Μουσείο προσφέρει ένα πλούσιο κύκλο πολιτιστικών προγραμμάτων με σεμινάρια, διαλέξεις και εργαστήρια για ενήλικες και οικογένειες.

Η ονομασία ΣΠΕΔΟΣ προέρχεται από έναν αρχαίο κυκλαδικό οικισμό της εποχής της Χαλκοκρατίας (3200 – 1200 π.Χ.). Το όνομα υιοθετήθηκε για την περιγραφή των ετησίων πολιτιστικών προγραμμάτων που υλοποιεί στους χώρους του το ΜΚΗΛ.

Ο κύκλος σεμιναρίων του Μουσείου καλεί καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες να μας μυήσουν στην τέχνη τους. Ο συγκεκριμένος κύκλος διαθέτει μια πλούσια επιλογή θεμάτων, τεχνών και τεχνικών και προσφέρει στους συμμετέχοντες ερεθίσματα, προτρέποντάς τους να πειραματιστούν και να αντλήσουν νέα έμπνευση. Οι θεματικές που προσφέρονται ποικίλουν και περιλαμβάνουν την χρήση πολλών διαφορετικών υλικών και εφαρμογών, όπως για παράδειγμα την κατασκευή κοσμημάτων από ανακυκλώσιμα υλικά ή από χαρτοπολτό, κοσμημάτων με οργανικά υλικά, αλλά και γνωριμία με την ιαπωνική εικαστική τέχνη Origami.

Οι διαλέξεις που παρουσιάζονται κάθε χρόνο στο Μουσείο έχουν γίνει πλέον θεσμός. Το Μουσείο δίνει το βήμα σε Έλληνες και ξένους εξειδικευμένους επιστήμονες στο χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Η θεματολογία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα από την ιστορία του κοσμήματος και την τέχνη, τη μουσειολογία και την ιστορία, μέχρι την ψυχολογία και την αστρονομία.

Με την σύσταση των δυο Ζωντανών Εργαστηρίων Μεταλλοτεχνίας  & Διακοσμητικών  & Εικαστικών Τεχνών Ζ.Ε.Μ & Ζ.Ε.Δ.Ε.Τ., τον Μάιο 2017, το Μουσείο προσφέρει, πλέον, εργαστηριακά μαθήματα που αφορούν σε τεχνικές κοσμηματοποιίας και διεξάγονται στα Ζωντανά Εργαστήρια.

Learn +

ΣΠΕΔΟΣ 2020

Ξεναγήσεις Ομάδων

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ. Λόγω του COVID-19, οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης σε πολύ μικρές ομάδες. Για την καλύτερη και ασφαλή οργάνωση παρακαλούμε επικοινωνήστε για κράτηση εγκαίρως στο: info@lalaounis-jewelrymuseum.gr

Το ΜΚΗΛ προσφέρει στους επισκέπτες του μία βόλτα στα ομορφότερα κοσμήματα του κόσμου, με καθημερινές ξεναγήσεις στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους. Οι ξεναγήσεις, που υλοποιούνται από τους επιμελητές του μουσείου, περιλαμβάνουν προβολή βίντεο για τις συλλογές και ειδικές παρουσιάσεις τεχνικών επεξεργασίας κοσμημάτων στα δυο ζωντανά εργαστήρια ΖΕΜ και ΖΕΔΕΤ.

 

Εκπαιδευτικά Προγράμματα Σχολικών Ομάδων

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ. Λόγω του COVID-19, θα τροποποιηθεί το πρόγραμμα, η προσέλευση και η οργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το μουσείο για περισσότερες πληροφορίες: info@lalaounis-jewelrymuseum.gr

Εκπαιδευτικά προγράμματα στις μόνιμες συλλογές και ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών ομάδων από το νηπιαγωγείο έως και την Γ’ τάξη του Λυκείου, υλοποιούνται από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του ΜΚΗΛ. Αξιοποιώντας κατάλληλα τα πλούσια οπτικά ερεθίσματα που προσφέρουν τα εκθέματα των μόνιμων συλλογών, τα προγράμματα στοχεύουν σε μία βιωματική και δημιουργική προσέγγιση της ιστορίας και της τέχνης. Οι εκπαιδευτικές δράσεις δομούνται με βάση τις πλέον σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές κατευθύνσεις και βασίζονται στην αυτενέργεια, την εποικοδομητική παρατήρηση και τη φαντασία. Κρατήσεις για σχολικές ομάδες γίνονται καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020, 9.00 – 15.00
Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη και φέτος, συμμετέχει στην Διεθνή Ημέρα Μουσείων, προσφέροντας δωρεάν ξεναγήσεις.
Απαιτείται κράτηση θέσεων.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ
ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΈΚΘΕΣΗ DEBRA RAPOPORT-“FROM THE STREETS OF NEW YORK”
Η Διευθύντρια του ΜΚΗΛ θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στην περιοδική έκθεση DEBRA RAPOPORT-“From the Streets of New York.”
Σάββατο 7 Μαρτίου, 11.00
Απαιτείται κράτηση θέσεων
Εισιτήριο: 10 €

Θα ανακοινωθούν σύντομα

Χριστουγεννιάτικα Στολίδια

Περιμένουμε τους μικρούς μας φίλους να δημιουργήσουμε μαζί μοναδικά στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Για ηλικίες 5-8 ετών

Ημερομηνία: 7/12, 12.00-14.00

Κόστος Συμμετοχής: €10

Κύκλος εργαστηριακών μαθημάτων που αφορούν σε τεχνικές κοσμηματοποιίας συνδέοντας την παράδοση με το σύγχρονο εικαστικό κόσμημα.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ. Λόγω του COVID-19, εξετάζουμε την αναπλήρωση όλων των προγραμμάτων που αναβλήθηκαν, αλλά και νέους τρόπους εκπαίδευσης που ακολουθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το μουσείο για περισσότερες πληροφορίες: info@lalaounis-jewelrymuseum.gr

ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΑΝΑΣΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να μειώσουμε το βαρύ οικολογικό μας αποτύπωμα, δημιουργώντας διάφανα κοσμήματα μέσα από τη δημιουργική επανάχρηση (up cycling) πλαστικού μιας χρήσης. Υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια μετατρέπονται σε όμορφα, ξεχωριστά, μοναδικά αντικείμενα, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται η μείωση του πλαστικού που μας πνίγει. Μέσα από την αφύπνιση, την υιοθέτηση καθημερινών συνηθειών και τη φαντασία  μας μετατρέπουμε το ευτελές σε πολύτιμο και εναρμονιζόμαστε με την επιβίωση του πλανήτη, που πρέπει πια να αποτελεί προτεραιότητά μας.

Εισηγήτρια: Σταυρούλα Καζιάλε

Ημερομηνία: Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, 10.30 – 13.30

Κόστος συμμετοχής: 30 € (+ υλικά)

 

ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΧΑΡΤΙ

Με έμπνευση από τη μητέρα φύση και πνεύμα αισιοδοξίας, δημιουργούμε μικρά κομψοτεχνήματα που κυριολεκτικά ανθίζουν πάνω μας! Χειροποίητο χαρτί, διάφανα μελάνια, αγάπη για τη ζωή κι ευαισθησία, είναι τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε για να κατασκευάσουμε και να χρωματίσουμε, ανάλογα με το γούστο μας, ντελικάτα και ανάλαφρα κοσμήματα που εκφράζουν την πιο θηλυκή πλευρά του εαυτού μας.

Εισηγήτρια: Μαρία Κουτμάνη

Ημερομηνία: Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020, 10.30 – 13.30

Κόστος συμμετοχής: 25€ (+ υλικά)

 

ΓΙΝΕΤΕ ΓΚΑΟΥΝΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ

Η  τέχνη του ψηφιδωτού δημιουργήθηκε από την ανάγκη των ανθρώπων να διακοσμήσουν τον περιβάλλοντα χώρο τους. Μελετώντας την ιστορία της τέχνης του Ψηφιδωτού, συναντάμε το έργο του Άντονι Γκαουντί, ο οποίος δημιούργησε την δική του «αρχιτεκτονική γλώσσα» παρουσιάζοντας την πρωτοποριακή τεχνική των trencadis,των ιδιαίτερων ψηφιδωτών που καλύπτουν τις οργανικές φόρμες των κτηρίων του. Σκοπός του ήταν η προώθηση της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των υλικών. Ακολουθώντας το έργο του Γκαουντί, στο εργαστήριο θα δημιουργήσουμε οικολογικά ψηφιδωτά χρησιμοποιώντας σπασμένα κεραμίδια, κελύφη, πέτρες, γυαλί, κουμπιά κ.α δίνοντάς τους μια δεύτερη ζωή.

Εισηγήτρια: Σταυρούλα Καζιάλε

Ημερομηνία: Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, 10.00 – 14.00

Κόστος συμμετοχής: 40 € (+ υλικά)