Ερευνητική Βιβλιοθήκη “Κατίνα Λαλαούνη”

Ερευνητική Βιβλιοθήκη “Κατίνα Λαλαούνη”

Το ΜΚΗΛ, τιμώντας την ιστορία του, μετονομάζει επίσημα την Ερευνητική Βιβλιοθήκη του σε Ερευνητική Βιβλιοθήκη “Κατίνα Λαλαούνη” ως φόρο τιμής στην Κατίνα Λαλαούνη, μητέρα του ιδρυτή του ΜΚΗΛ, στην μνήμη της οποίας ενσαρκώνεται η ιστορία και ηπαράδοση.

Κατίνα Λαλαούνη (1890 –1985)

Η Κατίνα (Αικατερίνη) Ζαφειρίου γεννήθηκε το 1890 στην Άμφισσα, όπου τελείωσε το σχολείο. Μετέδωσε στα παιδιά τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες, ενώ οι σπάνιες αρετές και η κοινωνικότητά της, την είχαν κάνει πολύ αγαπητή στον περίγυρό της. Οι γονείς της Κατίνας, ήταν οι Ξενοφών και Σοφία Ζαφειρίου.

Το 1909, παντρεύτηκε τον χρυσοχόο Ιωάννη Λαλαούνη (1878 – 1963), ενώ απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τη Σοφία, τη Φωτεινή, τη Μαρία και τον Ηλία, ιδρυτή του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη.

Το 1927, ολοκληρώθηκε η ανέγερση του κτηρίου επί της οδού Καρυάτιδων 4, από την Κατίνα και τον Ιωάννη, το οποίο αποτέλεσε την μόνιμη κατοικία τους.

Το 1992, με την απόφαση ίδρυσης του ΜΚΗΛ, η οικία της οικογένειας Λαλαούνη μεταμορφώνεται. Έτσι, το άλλοτε φιλόξενο καθιστικό της Κατίνας μετατρέπεται, σταδιακά, από χώρος κατοικίας σε μια από τις πλουσιότερες επιστημονικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, ως προς την Τέχνη του Κοσμήματος και των Διακοσμητικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Σήμερα, το διατηρητέο κτήριο, αποτελεί ένα από τα ελάχιστα δείγματα της αρχιτεκτονικής Jugendstil στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και στεγάζει τις διοικητικές εγκαταστάσεις του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη, καθώς και την Ερευνητική Βιβλιοθήκη Κοσμήματος «Κατίνα Λαλαούνη».

Ερευνητική Βιβλιοθήκη «Κατίνα Λαλαούνη»

Η Επιστημονική Βιβλιοθήκη του ΜΚΗΛ φιλοξενεί περισσότερες από 4000 εκδόσεις βιβλίων, κλαδικών περιοδικών και επιστημονικών δημοσιεύσεων που σχετίζονται με την ιστορία του κοσμήματος, την παγκόσμια ιστορία της τέχνης, τις διακοσμητικές και εφαρμοσμένες τέχνες, την αρχαιολογία, το σύγχρονο design, την αρχιτεκτονική κ.α.

Οι νέες εισαγωγές στην Βιβλιοθήκη αφορούν, κυρίως, σε εκδόσεις που εστιάζουν στο σύγχρονο εικαστικό κόσμημα, τις διακοσμητικές τέχνες και τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς και σε νέες επιστημονικές έρευνες. Κάθε χρόνο, χάρη στην ευγενική χορηγία των Φίλων του ΜΚΗΛ και των επισκεπτών του, η Βιβλιοθήκη του Μουσείου εμπλουτίζεται, προσφέροντας σημαντικά εργαλεία και εφόδια σε επισκέπτες, ερευνητές, φοιτητές, επιστήμονες και την ακαδημαϊκή κοινότητα στο σύνολό της.

H Ερευνητική Βιβλιοθήκη «Κατίνα Λαλαούνη» είναι προσβάσιμη από τους επισκέπτες, κατόπιν ραντεβού. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε, όπως επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στο +30 210 92 21 044, είτε ηλεκτρονικά στο info@lalaounis-jewelrymuseum.gr