ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ LEARN +

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Το ΜΚΗΛ προσφέρει δεκαεπτά (17+) εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες για όλες τις βαθμίδες, στον χώρο του Μουσείου. 

***Νέο Πρόγραμμα – Οι Επιμελητές του ΜΚΗΛ φέρνουν το Πρόγραμμα στο Σχολείο σας!

Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο +30 210 92 21 044 ή ηλεκτρονικά στο educational@lalaounis-jewelrymuseum.gr

Ως πυρήνας πολιτισμού και εκπαίδευσης, το Μουσείο Κοσμήματος έχει θέσει σαν πρωταρχικό στόχο, την εκπαιδευτική του αποστολή, εισάγοντας νέες επιστημονικές εκδόσεις, βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα, σεμινάρια και διαλέξεις, ξεναγήσεις, δράσεις για Α.Μ.Ε.Α. και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

 

Το Εκπαιδευτικό Τμήμα του ΜΚΗΛ σχεδιάζει, οργανώνει και παρουσιάζει, ετησίως και καθ’ όλη την διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς, εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές Προσχολικής ηλικίας, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου καθώς και σε φοιτητές/ σπουδαστές.  Όλα τα προγράμματα βασίζονται στην διδακτική ύλη του σχολικού βιβλίου της κάθε βαθμίδας.

 

Πληροφορίες Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Διάρκεια: 75′

Κόστος: 5€ / μαθητή

Ημέρες & ώρες διεξαγωγής: Δευτέρα – Σάββατο, 09.30 – 14.30

 

Ενδεικτικά, βρείτε παρακάτω ορισμένα μόνο από τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα:

 

* ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ

“Το χρυσό ταξίδι στο χρόνο”
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ενεργητικής μάθησης που αποτελεί ένα διαδραστικό ταξίδι στον χρόνο, από την Προϊστορική Εποχή μέχρι και το Βυζάντιο, με σημείο αναφοράς την τέχνη του κοσμήματος. Οι σημαντικότεροι σταθμοί της ελληνικής ιστορίας της τέχνης ξεδιπλώνουν με απλό και εύληπτο τρόπο την εξέλιξη των ελληνμικών πολιτισμών τεκμηριώνοντας το Σήμερα.

“Η Ιστορία της Τέχνης από την Εποχή των Σπηλαίων εώς Σήμερα”

Το πρόγραμμα αποτελεί ένα πέρασμα της ιστορίας με αφετηρία τις βραχογραφίες του προϊστορικού ανθρώπου, φτάνοντας στο σήμερα. Μέσα από πρωτότυπα παραδείγματα σύγχρονης κοσμηματοποιίας, οι μαθητές κατανοούν την εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών και των τεχνολογικών επιτευγμάτων τους που σήμερα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

“Η ελληνική Αργυροχρυσοχοία στον κόσμο του Πολιτισμού”
Το πρόγραμμα εστιάζει στην εξέλιξη της ελληνικής παράδοσης της τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας μέσα από την ανάπτυξη των παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών ανά τους αιώνες. Μέσα από τις συλλογές του Μουσείου, οι μαθητές εντοπίζουν βιωματικά την διαπολιτισμική συμβίωση και ανταλλαγή μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμών, την συνέχιση της παγκόσμιας πολιτισκής κληρονομιάς και την τεχνολογική πρόοδο της ανθρωπότητας.
_____________________________________________________________
*  Τα προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις σχολικές βαθμίδες περιλαμβάνουν στον σχεδιασμό τους στοιχεία Επαγγελματικού Προσανατολισμού, καθώς και τα Ζωντανά Εργαστήρια ΖΕΜ & ΖΕΔΕΤ.

Όλα τα προγράμματα στηρίζονται στην διδακτική ύλη του σχολείου.
_____________________________________________________________

ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
“Από την Ωραία Ελένη, στο Μινώταυρο”
Πρόκειται για ένα διαδραστικό παιχνίδι Ιστορίας όπου, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αφήσουν την φαντασία τους ελεύθερη και με αυθορμητισμό να «μαντέψουν» την Ιστορία τους.
Με αφορμή την ελληνική Μυθολογία, το πρόγραμμα εισάγει τα παιδιά στις έννοιες της διαχρονικότητας και της ιστορικής παράδοσης, μέσα από την παρατήρηση, την αυτενέργεια και το παιχνίδι.

Α’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – Β’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
“Στα αρχαία χρόνια: η ιστορία της Τέχνης σαν κόσμημα”
Πρόκειται για ένα διαδραστικό παιχνίδι που ακολουθεί την Ιστορία του Κοσμήματος από την απλότητα του “πρώτου κοσμήματος” της Προϊστορικής Εποχής μέχρι τις εκλεπτυσμένες τεχνικές χρυσοχοίας της Κλασσικής Ελλάδας. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν υλικά, εργαλεία και τεχνικές της κοσμηματοποιίας μέσα απο την αλληλεπίδραση με τις συλλογές του μουσείου.

Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – Δ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
“Οι μυθιστορίες από την Τροία ως το Διάστημα”
Μέσα από τους σημαντικότερους σταθμούς της ελληνικής μυθολογίας, τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν και να κατανοήσουν την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού και της τέχνης. Μέσα από τις ιδιαίτερες συλλογές κοσμημάτων του Ηλία Λαλαούνη, τα παιδιά κατοπτεύουν, όχι  μόνο την Ιστορία, αλλά και τις νέες και σύγχρονες τεχνολογίες και τις επιστήμες, γνωρίζοντας το παρελθόν, κατανοώντας το παρόν και ελπίζοντας για το μέλλον.

Ε’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – ΣΤ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
“Από τις σπηλαιογραφίες της Προϊστορικής Ευρώπης, στα χρυσά ψηφιδωτά του Ιουστινιανού”
Το πρόγραμμα αποτελεί αφορμή για ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ιστορία της Τέχνης με διαδραστικό τρόπο. Με σημείο εκκίνησης τις διάσημες βραχογραφίες της Ευρώπης, τα παιδιά γνωρίζουν μέσα από σημαντικούς σταθμούς της Ιστορίας την εξέλιξη της Τέχνης και του Πολιτισμού, φτάνοντας στην ένδοξη εποχή του Βυζαντίου. Η αρχιτεκτονική και οι καινοτομίες της τέχνης βοηθούν τα παιδιά να αναβιώσουν την περίοδο ακμής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που αποτέλεσε το κέντρο του κόσμου.

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
“Αρχαιολογία vs Αρχαιοκαπηλία: Προστατεύοντας την Πολιτιστική μας Κληρονομιά”
Ένα διαφορετικό και πρωτότυπο πρόγραμμα που εισάγει τους μαθητές στην επιστήμη της Αρχαιολογίας και την σπουδαιότητά της. Τα παιδιά μαθαίνουν την έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς και την σημασία της προστασίας της. Επιπλέον, μέσα από αληθινές ιστορίες και πραγματικά παραδείγματα, γίνονται αυτόπτες μάρτυρες περιστατικών αρχαιοκαπηλίας και με διαδραστικό τρόπο παίρνουν θέση για την προστασία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς! 

“Ζωντανά Εργαστήρια ΖΕΜ & ΖΕΔΕΤ: Αρχαίες και Συγχρονες ελληνικές τεχνικές του κοσμήματος”
Πρόκειται για ένα μοναδικό πρόγραμμα στα ευρωπαϊκά δεδομένα που με διαδραστικό και βιωματικό τρόπο προσφέρει στα παιδιά την δυνατότητα να παρακολουθούν ζωντανά την επίδειξη παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών αργυροχρυσοχοϊας, παρουσία καλλιτεχνών και επιμελητών του μουσείου. Στην συνέχεια, μέσα από την περιήγησή τους στις συλλογές, τα παιδιά μπορούν να εντοπίζουν τις εφαρμογές υλικών και τεχνικών αξιολογώντας βιωματικά την διαδικασία της δημιουργίας!

“Επαγγελματικός Προσανατολισμός”
(Γ’ Γυμνασίου – Α’ Λυκείου)
Το πρόγραμμα συνδυάζει την βιωματική εμπειρία των ζωντανών εργαστηρίων ΖΕΜ & ΖΕΔΕΤ και την ενεργητική παρατήρηση των συλλογών, προσφέροντας παράλληλα συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού ως προς τις ειδικότητες των επιστημιονικών κλάδων που σχετίζονται με την αργυροχρυσοχοΐα, την Γεμμολογία, την Ιστορία της Τέχνης, την Μουσειολογία, τις Καλές Τέχνες, τις Μουσειακές και Πολιτισμικές Σπουδές, καθώς επίσης και τομείς της ευρύτερης βιομηχανίας που αφορά στον σχεδιαμσό, την κατασκευή και το εμπόριο εξοπλισμού, μηχανημάτων και εργαλείων.

INTERNATIONAL BACCALAUREATE PROGRAMS
“Contemporary Jewelry Design & its Making”
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές ΙΒ εστιάζοντας στις κατευθύνσεις των ειδικοτήτων Art History, Architecture, Art & Design, Museum Studies κ.ο.κ. Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν την εξέλιξη των διακοσμητικών τεχνών και του σύγχρονου σχεδιασμού μέσα απο τις μόνιμες συλλογές του ΜΚΗΛ.

*Το Μουσείο προσφέρει θέσεις εθελοντικής εργασίας που εγκείται στο πρόγραμμα Creativity, activity, service (CAS)

Ειδικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα

“Το ΜΚΗΛ έρχεται στο Σχολείο!”
Το ΜΚΗΛ επισκέπτεται τους μαθητές στον χώρο του σχολείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσειοσκεύη, προβολή βίντεο και παρουσίαση και υλοποιείται από τους Επιμελητές του Μουσείου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείται να επιικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά  στο 210 92 21 044 .
Ημερίδες Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών
Το ΜΚΗΛ διοργανώνει επιμορφωτικές Ημερίδες, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολεία, απευθυνόμενες σε εκπαιδευτικούς, με στόχο την επιμόρφωσή τους σε θέματα που αφορούν στην Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό και την Τέχνη, καθώς και τις σύγχρονες τάσεις και προσεγγίσεις που κυριαρχούν σήμερα.
Ρωτήστε μας περισσότερα στο +2109221044
Open Day – Σεπτεμβρίος 2023
Το ΜΚΗΛ διοργανώνει Open Day εκπαίδευσης και ενημέρωσης απευθυνόμενη σε οικογένειες και τελειόφοιτους σπουδαστές.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επιικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά  στο 210 92 21 044 .

Το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που συνδυάζει σε όλα τα προγράμματα:

● Ξενάγηση στις  συλλογές
● Video – προβολές
● Ζωντανά εργαστήρια καλλιτεχνών
● Διάδραση μεταξύ μαθητών και εκθεμάτων
● Διαγωνισμό σχολικού σχεδίου
● Υποστηρικτικό υλικό για παιδιά και εκπαιδευτικούς
● Ενημέρωση/επιμόρφωση εκπαιδευτικών
● Πρακτική άσκηση νέων
● Ενημέρωση των νέων για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση