ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ

Η μόνιμη έκθεση του μουσείου αποτελείται από 50 συλλογές που περιλαμβάνουν  κοσμήματα και διακοσμητικά αντικείμενα, παρουσιάζοντας στον επισκέπτη ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του έργου του Ηλία Λαλαούνη. Στη μόνιμη έκθεση του ΜΚΗΛ, οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν το έργο του Ηλία Λαλαούνη, μέσα από 4.500 πρωτότυπες δημιουργίες  που κατασκευάστηκαν από το 1957 – 2002. Η έμπνευση του δημιουργού, πηγάζει από μια ποικιλία θεματικών,  που στο Μουσείο έχουν διαχωριστεί σε έξι θεματικές ενότητες.

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

Ι.1. Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Συλλογές μικρογλυπτών και κοσμημάτων εμπνευσμένες από την Προϊστορία, την Παλαιολιθική και τη Νεολιθική Εποχή, καθώς και αρχαιολογικές ανασκαφές, όπως o Θησαυρός του Πριάμου. Η παρουσίαση των αντικειμένων στις προθήκες βασίζεται στην ιστορική προέλευση της έμπνευσης τους. Η επιλογή των έργων για την μόνιμη έκθεση βασίζεται στα σχόλια ειδικών που αναφέρθηκαν στην καλλιτεχνική επιτυχία τους για την τεχνική δεξιότητα του Ηλία Λαλαούνη να αναβιώσει αρχαίες τεχνικές χρυσοχοΐας, να συντονίσει νέες τεχνολογίες με τη χρήση νέων εργαλείων καθώς και να παρουσιάσει νέους τύπους κοσμημάτων.

I.2. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΗΜΑΤΟΣ

Συλλογές κοσμημάτων εμπνευσμένες από τις κυρίαρχες περιόδους του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Οι δέκα συλλογές σε αυτήν την ενότητα αναδεικνύουν την εκτενή έρευνα και απόδοση του Ηλία Λαλαούνη που εμπνέεται από την Κυκλαδική τέχνη, το Μινωικό και το Μυκηναϊκό πολιτισμό, την Αρχαϊκή, την Κλασική και την Ελληνιστική περίοδο, καθώς και το μεγαλείο του Βυζαντίου.

HISTORY OF GREEK JEWELRY

I.3. ΞΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΙ

Συλλογές εμπνευσμένες από την τέχνη και την αρχιτεκτονική ξένων πολιτισμών, όπως οι Κέλτες, οι Βίκινγκς, οι Ινδιάνοι της Βορείου Αμερικής και η Δυναστεία των Τυδώρ. Η Ισλαμική Τέχνη και η Τέχνη της Άπω Ανατολής, καθώς και οι πολιτισμοί που άνθισαν στη Μεσοποταμία, την Κύπρο και την αρχαία Περσέπολη, έγιναν έμπνευση για την επιτυχία του Έλληνα σχεδιαστή μέσα από τη διεθνή επιχειρηματική ανάπτυξη στις ξένες αγορές κατά τις δεκαετίες του ’80 και ’90.

FIFTEEN COLLECTIONS INSPIRED FROM THE ART AND ARCHITECTURE OF DIFFERENT CULTURES

I.4. ΦΥΣΗ

Στην ενότητα αυτή, βρίσκουμε συλλογές κοσμημάτων και κυρίως διακοσμητικών αντικειμένων, εμπνευσμένων από την ελληνική φύση, το θαλάσσιο πλούτο και το μικρόκοσμο των εντόμων, που γίνονται αφορμή για εκατοντάδες πρωτότυπες δημιουργίες σε ασήμι και ημιπολύτιμους λίθους και έρχονται να ονοματίσουν τον Ηλία Λαλαούνη ως συνεχιστή του Carl Fabergé και του René Lalique.

Jewelery and other objects inspired by nature

I.5. ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τα επιτεύγματα του σύγχρονου ανθρώπου κατά τη δεκαετία του ’70 φαίνονται να εμπνέουν τον καλλιτέχνη για τη δημιουργία επτά συλλογών. Η αποστολή του ανθρώπου στο φεγγάρι, η εξέλιξη της χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή και η αποκωδικοποίηση του DNA, είναι στοιχεία που βελτίωσαν το σύγχρονο τρόπο ζωής και αποτέλεσαν πηγή δημιουργικού προβληματισμού για τον Ηλία Λαλαούνη, με έργα που απογειώνουν τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα της δουλειάς του.

MODERN TECHNOLOGY

I.6. ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

Αμέτρητες ιδιωτικές και δημόσιες αναθέσεις εκπληρώθηκαν από τον Ηλία Λαλαούνη κατά τη διάρκεια της 70χρονης καριέρας του. Μερικά από τα πρωτότυπα έργα παρουσιάζονται στο Μουσείο και διατίθενται προς δανεισμό για ειδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη μόνιμη έκθεση βρίσκεται η Ολυμπιακή Δάδα (δημ. 1992), Σπαθιά Μελών της Γαλλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών κ.ά.

SPECIAL COMMISSIONS