ΝΕΕΣ ΔΩΡΕΕΣ & ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

ΝΕΕΣ ΔΩΡΕΕΣ & ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ

I. ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ

Περιλαμβάνουν κοσμήματα από διαφορετικές περιόδους, όπως ελληνικά παραδοσιακά κοσμήματα από τη συλλογή της Ίριδος Παπαμάρκου, ινδικά και βαλκανικά κοσμήματα από τη συλλογή της Ελένης Μερκάτη, ρολόγια τσέπης, αμερικάνικα κοσμήματα costume από τον 20ο αιώνα, υφαντά και άλλα ευρωπαϊκά έργα διακοσμητικών τεχνών.

II. 2. HELEN DRUTT INTERNATIONAL STUDIO JEWELRY COLLECTION

Είναι ο πυρήνας διάδοσης της τέχνης του εικαστικού κοσμήματος. Η ιδέα για την δημιουργία της παρούσας συλλογής αναπτύχθηκε έπειτα από την προτροπή της Helen Drutt English με σκοπό την ενίσχυση της μόνιμης συλλογής του ΜΚΗΛ.

Νέοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, αλλά και οι καλλιτέχνες resident του ΜΚΗΛ παραχωρούν τα έργα τους στο μουσείο με σκοπό την διάθεσή τους ως αντικείμενα προς μελέτη.

Η συλλογή εκτίθεται μόνιμα στον χώρο του Ζωντανού Εργαστηρίου ΖΕΔΕΤ, ενώ κάθε χρόνο επιλεγμένα έργα εκτίθενται στην Γλυπτοθήκη του μουσείου. Το project αυτό, έρχεται να διευρύνει τους ορίζοντες των καλλιτεχνών, αλλά και των επισκεπτών, για περαιτέρω μελέτη, έρευνα και αναζήτηση μέσα από τα πεδία γνώσης και πειραματισμού που προσφέρουν τα Ζωντανά Εργαστήρια Μεταλλοτεχνίας και Διακοσμητικών και Εικαστικών Τεχνών.

Στη συλλογή περιλαμβάνονται έργα διεθνώς αναγνωρισμένων καλλιτεχνών, όπως οι Debra Rapaport,  Marjorie Schick,  Bruno Martinazzi,  Judy Onofrio,  Petra Zimmermann και έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως οι Σοφία Ζαράρη, Τίνα Καραγεώργη, Σοφία Μπαχλαβά, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Βασίλης Σταμούλης, Βιβή Τουλουμίδη κ.α.

*Το ΜΚΗΛ δέχεται δέχεται δωρεές κοσμημάτων και αντικειμένων διακοσμητικών τεχνών, τα οποία χρονολογούνται από το 1700 κι έπειτα.