“A History of Revolutions” – Το ΜΚΗΛ στην εβδομάδα κοσμήματος NYCJW 2023!

Το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη συμμετέχει στην εβδομάδα κοσμήματος NYCJW 2023!   

A History of Revolutions

Μία θεματική ομαδική έκθεση με 21 συμμετοχές Ελλήνων και Αμερικανών δημιουργών Εικαστικού Κοσμήματος

15 – 17 Νοεμβρίου 2023

Ελληνικό Προξενείο Νέας Υόρκης

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

 

Βρείτε την βίντεο – παραγωγή της έκθεσης με τις αφηγήσεις των καλλιτεχνών στο κανάλι μας στο  Youtube !

 

21 Έλληνες και Αμερικανοί δημιουργοί εικαστικού κοσμήματος, συναντώνται σε μια θεματική ομαδική έκθεση, που αντλεί έμπνευση από τα ιστορικά κατάλοιπα επαναστάσεων του κόσμου.

Με αφορμή τον εορτασμό για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση (1821-1829), το ΜΚΗΛ, παρουσίασε την ιστορική έκθεση «Μορφή & Λειτουργία: 200+200», αναδεικνύοντας την εξέλιξη των διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών από το 1500 – 1900, μέσα από έναν κύκλο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων που πλαισίωσαν την έκθεση. Ο κύκλος των εκδηλώσεων ολοκληρώνεται φέτος, αφενός με την παρουσίαση της νέας περιοδικής έκθεσης «Ντύνοντας ιστορίες της Επανάστασης» και αφετέρου με την επερχόμενη έκθεση “A History of Revolutions” που θα πραγματοποιηθεί στην Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο 2023 στο πλαίσιο της εβδομάδας κοσμήματος NYCJW2023.

Οι δημιουργοί επεξεργάζονται ιδέες, αξίες, κειμήλια, ακόμα και πρόσωπα ή γεγονότα της επανάστασης και, αντλώντας από την ιστορική μνήμη, μετουσιώνουν το παρελθόν σε σύγχρονα έργα, αντικατοπτρίζοντας ζητήματα που απασχολούν τις κοινωνίες του σήμερα. Μέσα από μια συνειδητή διαδικασία εσωτερικού αναστοχασμού, οι δημιουργοί εστιάζουν στην ερμηνεία κοινωνικών αντιλήψεων που θέτουν το παρελθόν στην σύγχρονη στιγμή, αναπτύσσοντας την ιστορική σκέψη στο παρόν.

Τα ιστορικά κειμήλια και οι μνήμες που αναδείχθηκαν στην προηγούμενη έκθεση, δεν αποτελούν, απλώς, πηγή έμπνευσης για τις νέες δημιουργίες. Δίνουν το έναυσμα για μια προσωπική, εσωτερική αναζήτηση και καλλιτεχνική έκφραση με ισχυρούς συμβολισμούς. Μια φαντασιακή περιπλάνηση στην ιστορία και την παράδοση που οδηγεί στην ανακάλυψη νέων εικαστικών μορφών, αντλώντας από το σύνολο του πολιτισμού που εκφράστηκε σε μια καθοριστική περίοδο για την Ελλάδα και τον κόσμο.

Ο δυναμισμός της Ελληνικής Επανάστασης τροφοδοτεί θεματικά το έργο των Ελλήνων δημιουργών. Ιστορικές φράσεις και συνθήματα, ηρωίδες της επανάστασης, σημαντικά έργα που υμνούν την δόξα ή το θάρρος, καθοριστικά γεγονότα, έθιμα, παραδοσιακές φορεσιές και κοσμήματα, λειτουργούν σαν φάρος δημιουργίας, θίγοντας κοινωνικά ζητήματα και ανησυχίες που απασχολούν τις απανταχού κοινωνίες του σήμερα. Στον αντίποδα, οι Αμερικανοί καλλιτέχνες προσεγγίζουν με ελευθεριότητα τις θεματικές τους, αντλώντας από οποιαδήποτε επανάσταση, θίγοντας ζητήματα που συγκροτούν την εμπειρία τους ως πολίτες μιας σύγχρονης κοινωνίας. Ο διαχρονικός αγώνας για την διεκδίκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ελεύθερης σκέψης και έκφρασης και η κατόπτευση των σύγχρονων εξεγέρσεων σε κάθε γωνιά του κόσμου πρωταγωνιστούν, συνυπάρχοντας και αναδεικνύοντας σύγχρονες προβληματικές που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα.

Η καινοτομία στο σύγχρονο εικαστικό έργο πρέπει να αποδειχθεί από την δήλωση του καλλιτέχνη. Η επιλογή των υλικών, η εφαρμογή των τεχνικών, η ερμηνεία και η θεματική που πραγματεύεται συντελούν στην μοναδικότητα των αντικειμένων. Τα αντικείμενα της έκθεσης χαρτογραφούν τις εκφάνσεις του σύγχρονου σχεδιασμού: υπερμεγέθεις καρφίτσες, πολυμορφικά κοσμήματα σώματος, γιλέκα, χρωματιστά περιδέραια, επιτραπέζια αντικείμενα και μικρο-γλυπτά αποτελούν ορισμένα μόνο δείγματα των καλλιτεχνικών απότοκων. Για την κατασκευή τους επιλέγονται είτε προφανή, είτε απροσδόκητα υλικά. Πολύτιμα μέταλλα, χαρτί, υφάσματα, πηλός, ξύλο, αποξηραμένοι καρποί, νήματα, υφάσματα, ακόμη και οικογενειακά κειμήλια, αποτελούν ορισμένα μόνο υλικά που σε συνδυασμό με μια πλούσια παλέτα χρωμάτων αντανακλούν δυναμικά, έννοιες και συμβολισμούς. Οι καλλιτέχνες ακολουθούν διαφορετικά μονοπάτια που διακρίνονται από το καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο, προσδίδοντας καλλιτεχνική αξία στο σύνολο του έργου τους.

Συμπληρώνοντας 30 χρόνια λειτουργίας το ΜΚΗΛ συνεχίζει αδιάλειπτα το έργο του στοχεύοντας στην διαφύλαξη και ανάδειξη της τέχνης του κοσμήματος και των διακοσμητικών τεχνών. Ως ένα διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, το μουσείο βρίσκεται στην υπηρεσία της κοινότητας, υποστηρίζοντας την εκπαίδευση και την έρευνα, προβάλλοντας τον σύγχρονο σχεδιασμό και προασπίζοντας την δημιουργικότητα και την καινοτομία στην καλλιτεχνική παραγωγή του τόπου μας.

 

Συμμετέχουν οι δημιουργοί απο τις ΗΠΑ:

MARA COLECCHIA

REBECCA HANNON

AYALA NAPHTALI

CAROLANNE PATTERSON

DEBRA RAPOPORT

AMANDA STUMPF

DEMITRA THOMLOUDIS

HEATHER WHITE

MARILYN YAKUMITHIS

 

Συμμετέχουν οι δημιουργοί από την Ελλάδα:

MARIA APOSTOLOPOULOU

SOPHIA BAHLAVA

VASILIS STAMOULIS

DOLLY BOUCOYANNIS

TASSA-THEOHARIS GANIDOU

TASOS HAIDEMENAKIS

NIKOS KARAKOSTAS

MARIA KOUTMANI

MARIA LALAOUNI

NICOLE POLENTAS

NIKI STYLIANOU

YANNIS TSALAPATIS

YIOTA VOGLI

ELLI XIPPA

SOFIA ZARARI